14 Ocak 2014 Salı

Anadolu Selçuklu Devleti (1075-1318)

Anadolu Selçuklu Devleti hakkında bilgiler.


Merkezi Anadolu’da olan ilk Türk devletidir. Anadolu’nun Türk yurdu olmasını kesinleştirmişlerdir.

Devletin kurucu Süleyman Şah’tan sonra etkili sultanlarından başlıcalar; I. Kılıçarslan, I. Mesurt, II. Kılıçarslan, I. İzzeddin Keykâvus ve I. Alâddin Keykubat’tır. Devletin dağılma dönemine girmesine neden olan hükümdarsa II. Gıyaseddin Keyhusrev’dir.

Anadolu Selçuklu sultanlarını uğraştıran ilk önemli olay Haçlı Seferleridir. Türk-İslam dünyasının tehlikeyi yeterince kavrayamadığı dönemde Haçlılara karşı büyük mücadeleler vermişlerdir. Bu konuda en başarılı sultanlar I. Kılıçarslan, I.  Mesut ve II. Kılıçarslan’dır.

Bizans’ın Haçlı seferlerinin meydana getirdiği sarsıntıdan yararlanarak Anadolu’ya tekrar egemen olmak istemesi üzerine yapılan Miryakefalon Savaşı’nda (1176). Anadolu Selçukluları tarihlerinin en büyük zaferini kazandırılır. Bu zafer Anadolu’nun kesin Türk yurdu olduğunu belgeledi.      


Anadolu Selçuklularının son önemli savaşı devletin dağılma dönemine girmesine neden olan Kösedağ Savaşı’dır (1243). Bu savaş sonucunda Anadolu, Moğol denetimine girdi. Çok sayıda masum insan katledildi. Batıdaki Türkmen boyları bağımsız beylikler haline geldiler. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder