15 Şubat 2013 Cuma

Periyodik Tablonun Tarihsel Gelişimi


Periyodik Tablonun Tarihi. Tarihsel gelişimi nasıl olmuştur. Periyodik Tablonun ortaya çıkmasında katkı sağlayan Bilim Adamları Kimlerdir? Detaylı bilgiye yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.


Elementleri sınıflandırmak elementler arası ilişkileri görmemizi sağladığı için maddelerin özelliklerini ve yapısını anlamamızı kolaylaştırır. Elementleri sınıflandırmak için kullandığımız periyodik tablo, 19.yy’da yaşayan bilim insanlarının çalışmaları sonucu ortaya çıkmıştır.

Periyodik Tablonun Tarihi

19. yy’da tüm maddelerin tekbir elementten ya da farklı elementlerin birleşmesi ile oluştuğu biliniyordu. 19. yy’daki Bilim insanları bir yandan yeni elementler keşfederken, bir yandan da o güne kadar bulunan elementleri sınıflandırmaya çalışıyorlardı.

Elementleri belirli özelliklerine göre gruplama fikri ilk olarak 1826 yılında Alman Kimyacı Johann Wolfgang Döbereiner tarafından oluşturulan Triadlar Kuralı ile ortaya atıldı.

Johann Wolfgang Döbereiner (1780 – 1849)

Elementleri atom ağırlıklarına göre 3’lü gruplar halinde sıralamıştır. Bu gruplandırmada ortadaki atomun atom kütlesinin kenardaki elementlerinin atom kütlelerinin ortalamasına yakın bir değer olduğunu söylemiştir.

Sonraki yıllarda 1864 ‘yılında İngiliz Kimyacı John Alexander Reina Newlands çalışmalar yapmıştır.

John Alexander Reina Newlands (1837 – 1898)

Newlands, elementlerin artan atom ağırlıklarına göre sınıflandırıldığında bir elementin kendisini izleyeceği 8. Elementle aynı özelliği taşıdığını görmüştür. Newlands bulduğu bu kurala Oktavlar Kuralı adını vermiştir.

1869 yılında Rus Kimyacı Dimitri Mendeleev çalışmalar yapmıştır.

Dimitri Mendeleev (1834 – 1907)

Dimitri Mendelev, elementleri atom ağırlıklarına göre yan yana dizmiş ancak, benzer özellikte elementler çıktığında yeni bir satıra geçmiştir. Mendeleev bugün kullandığımız periyodik tablonun ilk halini ortaya atmıştır. Mendeleev bu şekilde benzer özellikte elementleri aynı sütunlarda gösterirken tablosunda boşluklar bırakmış ve bu boşluktaki elementlerin henüz keşfedilmediğini belirtmiştir. Mendeleev elementleri bu şekilde dizerken farkında olmadan elementleri atom numaralarına göre sıralamıştır.

Kullandığımız periyodik tabloda elementler atom numaralarına göre sınıflandırılmışlardır.

3 yorum: