13 Ocak 2014 Pazartesi

Nötralleşme Tepkimeleri

Nötralleşme tepkimeleri hakkında bilgiler. 9. sınıf kimya nötralleşme tepkimeleri konu anlatımı.

Nötürleşme tepkimelerinde asitler ve bazlar birbirlerinin sırasıyla bazlık ve asitlik özelliklerini karşılıklı olarak yok ederken, tuz ve su oluştururlar. Şimdi asit ve bazları biraz daha yakından inceleyelim.

Asitler
Asitler, ekşi tat da canlı dokularına zarar veren birleşiklerdir. Günlük yaşantımızda çok iyi tanırız aslında onları. Salatalarımızda kullandığımız sirke ve limon, koruyucu madde olarak kullanılan formik asit, meyve suyu, marmelat, reçel, gazlı içecek üretiminde kullanılan benzoik asit. Vücudumuzda da asitler vardır. Örneğin midemizde yiyeceklerin sindirilmesi için asit üretilir.
Çözeltileri iletken olan asitler metallerin çoğuyla tepkimeye girerler. Belirteç olarak kullanılan mavi turnusol kağıdının rengini kırmızıya çevirirler.

Bazlar
Bazlarsa tatları acı bileşiklerdir. Ele kayganlık hissi verirler. Kullandığımız sabun ve şampuanlar baz karakterlidir. Ayrıca bina harçlarında kullanılan kalsiyum oksit yani kireç, deodorantlarda kullanılan alüminyum hidroksit baz karakterli bileşiklerdir.
Bazların sulu çözeltileri de asitlerin ki gibi iletken özelliğe sahiptir. Belirteç olarak kullanılan kırmızı turnusol kağıdının rengini maviye çevirirler.




Yukarıdaki tepkimenin açıklaması:  Hidroklorik asit (HCl) nötürleştirmek için bir baz olan potasyum hidroksit (KOH) kullanalım. Asit ve baz tepkimeye girerek, potasyum klorür (KCl) tuzunu ve suyu oluşturur. Asit ve baz suda çözünmüş olarak kullanılır. Bu bileşikler suda çözündüklerinde iyonlarına ayrışırlar. Tuzlarda suda çözündüğünde iyonlarına ayrışan bileşiklerdir. Potasyum (K) ve klor (Cl) iyonları tepkime ortamında bulunan ancak değişmeden kalan iyonlardır. Öyleyse asit ve baz bileşikleri arasında gerçekleşen tepkime de değişmeden kalanları denklemden çıkardığımızda sadece değişen iyonları gösteren net iyon denklemini elde etmiş oluruz.          

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder