Nötralleşme tepkimeleri hakkında bilgiler. 9. sınıf kimya nötralleşme
tepkimeleri konu anlatımı.
Nötürleşme tepkimelerinde
asitler ve bazlar birbirlerinin sırasıyla bazlık ve asitlik özelliklerini
karşılıklı olarak yok ederken, tuz ve su oluştururlar. Şimdi asit ve bazları
biraz daha yakından inceleyelim.
Asitler
Asitler, ekşi tat da canlı dokularına zarar veren
birleşiklerdir. Günlük yaşantımızda çok iyi tanırız aslında onları. Salatalarımızda
kullandığımız sirke ve limon, koruyucu madde olarak kullanılan formik asit,
meyve suyu, marmelat, reçel, gazlı içecek üretiminde kullanılan benzoik asit.
Vücudumuzda da asitler vardır. Örneğin midemizde yiyeceklerin sindirilmesi için
asit üretilir.
Çözeltileri iletken olan asitler metallerin çoğuyla
tepkimeye girerler. Belirteç olarak kullanılan mavi turnusol kağıdının rengini
kırmızıya çevirirler.
Bazlar
Bazlarsa tatları acı bileşiklerdir. Ele kayganlık hissi
verirler. Kullandığımız sabun ve şampuanlar baz karakterlidir. Ayrıca bina
harçlarında kullanılan kalsiyum oksit yani kireç, deodorantlarda kullanılan
alüminyum hidroksit baz karakterli bileşiklerdir.
Bazların sulu çözeltileri de asitlerin ki gibi iletken
özelliğe sahiptir. Belirteç olarak kullanılan kırmızı turnusol kağıdının
rengini maviye çevirirler.
Yukarıdaki tepkimenin açıklaması: Hidroklorik asit (HCl) nötürleştirmek için bir
baz olan potasyum hidroksit (KOH) kullanalım. Asit ve baz tepkimeye girerek,
potasyum klorür (KCl) tuzunu ve suyu oluşturur. Asit ve baz suda çözünmüş
olarak kullanılır. Bu bileşikler suda çözündüklerinde iyonlarına ayrışırlar.
Tuzlarda suda çözündüğünde iyonlarına ayrışan bileşiklerdir. Potasyum (K) ve
klor (Cl) iyonları tepkime ortamında bulunan ancak değişmeden kalan iyonlardır.
Öyleyse asit ve baz bileşikleri arasında gerçekleşen tepkime de değişmeden
kalanları denklemden çıkardığımızda sadece değişen iyonları gösteren net iyon denklemini elde etmiş oluruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder