12 Ocak 2014 Pazar

Karışımlar Nedir? | Özellikleri | Çeşitleri

Karışım nedir? Karışımın özellikleri nelerdir? Karışım çeşitleri nelerdir? Heterojen karışım ve homojen karışım nedir?  

Karışımlar Nedir?
Birden fazla maddenin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya gelmesiyle oluşan ve saf olmayan maddelere KARIŞIM denir. Karışımı oluşturan maddeler, birbirleriyle kimyasal bağ yapmazlar.     

Karışımların Özellikleri
Karışımı oluşturan maddeler her oranda karışabilirler, maddelerin kütleleri arasında sabit bir oran yoktur.
Karışımların belirli bir formülü yoktur.
Karışımı oluşturan maddelerin kimyasal özelliklerinde bir değişiklik olmaz, kendi özelliklerini kaybetmeden karışırlar.
Karışımların oluşumu sırasında kütle korunur.
Erime noktası, kaynama noktası gibi ayırt edici özellikleri sabit değildir, maddelerin karışma oranına göre değişir.
Karışımların oluşması ve ayrışması fiziksel yöntemlerle gerçekleşir.
Farklı cins maddeler içerirler, saf değildirler.  
Karışımın, tanımı ve özelliklerine bakarak bazı maddelerin karışım olup olmadığını söylemek kolaydır. Örneğin, toprağın karışım olduğu bir bakışta rahatlıkla anlaşılabilir. Ancak tuzlu su ve suyu sadece suya bakarak ayırt edemeyiz. Karşımı oluşturan maddelerin birbirleri içerisinde dağılma durumlarına göre karışımları 2 gruba ayırabiliriz. Homojen ve Heterojen karışımlar.

Homojen Karışımlar Nedir?
Birbiri içerisinde atom, molekül ya da iyon boyutunda dağılan, her noktasında aynı özellikleri taşıyan ve tek bir madde gibi görünen karışımlara Homojen Karışımlar ya da Çözeltiler denir.
Homojen karışımlarda birbiri içinde dağılan tanecikler, çıplak göz veya mikroskopla görülemediği için görünüm her noktada aynıdır ve bileşenleri gözle ayıt edilemez. Tuzlu su, şekerli su ve hava homojen karışımlara örnek olarak verilebilir.

Heterojen Karışımlar Nedir?
Birbiri içerisinde atom, iyon ya da molekül boyutunda değil, daha büyük parçalar halinde ve her noktasında aynı özelliği göstermeyen karışımlara Heterojen Karışımlar denir. Bu tür karışımların bileşenleri çıplak gözle veya mikroskopla ayırt edilebilir. Sis, duman, süt, tebeşir tozu-su, bu tür karışımlara örnek olabilir. Heterojen karışımlar bildiğimiz adi karışımlar yanında;
Süspansiyon
Emülsiyon
Aerosol
Kolloid olmak üzere dört grupta incelenebilir.
Bir katının sıvı içerisinde çözünmeden dağılmasıyla oluşan karışım, adi karışım olabileceği gibi süspansiyon veya kolloid’te olabilir. Ayran, Türk kahvesi, tebeşir tozu-su karışımı süspansiyona örnek olarak verilebilir.

Katı bir maddenin sıvı içerisinde asılı kalmasıyla oluşan ve bakıldığında homojen görünen ama aslında heterojen olan karışımlara kolloid karışımlar denir. süt ve kan serumu kolloid karışımlardır.

Bir sıvının başka bir sıvı içerisinde çözünmeden heterojen olarak dağılmasıyla oluşan karışımlara emülsiyon denir. zeytinyağı-su ve benzin-su karışımları bu gruba örnek olarak verilebilir.

Bir sıvının veya bir katının gaz içerisinde heterojen olarak dağılmasıyla oluşan karışımlaraysa aerosol denir. duman ve sis çevremizde bulunan aerosol örnekleridir.        

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder