23 Şubat 2013 Cumartesi

Asit Yağmuru nedir? Asit Yağmurlarının Özellikleri Nelerdir? Asit Yağmurlarının Etkileri Nelerdir?


Asit yağmuru nedir? Asit yağmurlarının özellikleri nelerdir? Asit yağmurlarının etkileri nelerdir?



Asit yağmur, Asidik kimyasalların yağmur, kar, sis veya kuru parçacıklar halinde düşmesine verilen isimdir. Atmosfere yayılan kükürdioksit ve azotdioksit gazlarının kimyasal dönşümlerden geçtikten sonra bulutlardaki su damlacıkları tarafından emilmesi ile oluşur.  Daha sonra bu damlacıklar yeryüzüne yağmur, kar gibi yollarla düşerler. Bu toprağın asitlik miktarını artırır ve tatlı su kaynaklarının kimyasal dengesini bozar.

Asit Yağmurlarının Özellikleri

Havadaki tipik çap konsantrasyonunda oluşan yağmurun pH’ı 5.6 civarındadır. Bu yüzden pH’ı 5.6’nın altındaki yağmur asit yağmuru olarak nitelendirilir. Ama doğal asit kaynakları yüzünden yağmurun pH’ı  zaten 4.5 ile 5.6 arasında değiştiği için 5.0’ın altı daha doğru bir ölçü olarak nitelendirebilir.Asit yağmuru akarsuların zehirlenmesi ve yüksek irtifalardaki ormanların zarar görmesinin başlıca sebeplerindendir.

Asit Yağmurlarının etkisini azaltmak için aşağıdaki maddelerin uygulanması gerekmektedir.

  • Enerji üretiminde kullanılan termik santrallerin yerine, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı yaygınlaştırılmalıdır. (Güneş Enerjisi, Jeotermal Enerji, Rüzgar Enerjisi vs.)
  • Orman yangınları engellenmeli, yeşil alanlar yaygınlaştırılmadır.
  • Şehir içi ulaşımlarda özel araçların yerine toplu taşıma araçları kullanılmalıdır.
  • Havayı olduğundan fazla kirleten kaçak kömür kullanımının önüne geçilmelidir.
  • Endüstriyel tesislerinin bacalarına filtre takılmalıdır.
  • Araçların bakımı zamanında yapılmalıdır.


Asit Yağmurlarının Etkileri Nelerdir?

Asit yağmurları, tüm çevreye zarar vermektedir ancak bundan en çok etkilenen ormanlar ve tarım alanlarıdır. Bu yağışlar toprağın yapısındaki magnezyum ve kalsiyum gibi bitki gelişiminde önemli olan elementleri yıkayarak derinlere taşınmasına sebep olur. Bunun sonucunda ağaçlar ve diğer bitkiler topraktan yeteri kadar faydalanamaz ve kurur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder