24 Ocak 2014 Cuma

Tahıllar ve Baklagiller Hakkında Bilgiler

Türkiye’de ki tahıllar ve baklagiller hakkında bilgiler.

İklim şartlarına uygun olması nedeniyle ülkemizde en fazla yetiştirilen tarım ürünü tahıldır. Bu yüzden tarım alanlarının büyük bir bölümü tahıl üretimine ayrılmıştır.

Ülkemizde en fazla yetiştirilen tahıl ürünü buğdaydır. Bunu arpa, mısır ve pirinç izler. Özellikle ekmek 
yapımında kullanılan buğday, yetişme döneminde ılık, olgunlaşma döneminde sıcak ve kurak bir hava ister. Bu nedenle ülkemizin hemen hemen her bölgesinde buğday yetiştirilebilmektedir. Ancak her mevsim yağış alan doğu Karadeniz Bölümü’nün kıyı kesimi ve yüksek yerlerde buğday tarımı yapılamaz. En fazla buğday üretimin yapıldığı yer Konya Ovası başta olmak üzere İç Anadolu Bölgesi’dir.

Ülkemizde yetiştirilen bir diğer tarım ürünü olan arpa, soğuk ve kurak hava şartlarına buğdaya oranla daha dayanıklıdır. Arpa genellikle hayvan yemi olarak kullanılmaktadır ve en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Mısırsa yaz mevsiminin yağışlı geçtiği bölgelerde yetiştirilir. Mısır en çok Akdeniz ve Karadeniz Bölgelerinde yetiştirilmektedir.


Çeltik bitkisinin tohumlarının kabuklarından ayrılmasıyla elde edilen pirinçse ülkemizde yetiştirilen bir başka tarım ürünüdür. Bu bitkinin yetişmesi için sıcak bir iklim ve bol su gerekir. En çok yetiştirildiği yerler; Tosya, Bafra, Çarşamba, Amik Ovaları ve Meriç Vadisidir.    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder