16 Mart 2013 Cumartesi

Darwin’in Evrim Görüşü Nedir?


Darwin’in evrim görüşü, Darwin’in evrim görüşü ile Lamarck’ın evrim görüşü karşılaştırılmaktadır. Doğal seleksiyon'un tanımı, adaptasyon'un tanımı yapılmaktadır.


Darwin katıldığı bilimsel gezide yaptığı gözlemler ile canlılar arasında ki benzerliklerin ve farklılıkların nedenlerini bulmaya çalışmıştır.

Darwin’in Evrim Görüşü  

Darwin bir türün bireyleri arasında her zaman varyasyonlar, yani bir sonraki nesillere aktarılan kalıtsal farklılıklar olduğunu ve bazı varyasyonların bulunulan çevreye uyumu kolaylaştırdığını anlamıştır. 

Çevreye uyumu kolaylaştıran bu tür varyasyonları taşıyan organizmaların daha çok yavru ürettiğini ve popülasyonda ki oranlarını artırdıklarını ileri sürmüştür.

Darwin canlının çevreye uyum sağlayarak yaşama şansını artırmasına adaptasyon. Ortama uyum sağlayan bireylerin yaşamasına sağlayamayanların soylarının tükenmesine ise doğal seleksiyon adını vermiştir.

Lamarck’ın Evrim Görüşü

Lamarck uzun boylu zürafaları ortaya çıkan besin sorunu yüzünden zürafaların ağaç dallarına uzanması sonucu oluştuğu şeklinde açıklarken, Darwin zürafa popülasyonun da başlangıç da her tür boyun uzunluğu varyasyonu bulunduğunu ileri sürmüştür.

Darwin uzun boylu zürafaların daha fazla besine ulaştığını ve zaman içinde sadece en uzun boylu zürafaların doğal seçilimle günümüze kadar gelebildiğini söylemiştir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder