29 Aralık 2013 Pazar

Düşünceyi Geliştirme Yolları Nelerdir?

Düşünceyi geliştirme yolları nelerdir?


Yazar düşüncesini ortaya koyarken belirli bir teknikle verir. Bu düşünceyi inandırıcı kılmak amacıyla yararlandığı yollara düşünceyi geliştirme yolları adı verilir.

Tanımlama
Bir kavramın ne olduğunun ortaya konmasıdır. Bir kavram ya da varlık nitelik ve özellikleriyle tarif edilir. Söz konusu varlığı, kavramı, olguyu belirginleştirmektir.

Örneklendirme
Yazar örneklendirme yoluyla soyut olan düşüncesini somutlaştırmış kabul edilebilir bir hale getirmiş olur. “Örneğin, mesela, diyebiliriz” ifadeleri örneklemeyi ortaya koyar.

Tanık Gösterme
 Fikir yazılarında, ortaya atılan düşünceyi inandırıcı kılmak için o konuda tanınmış kişilerin görüşlerinden yararlanılır.
Tanık göstermede alıntı yapma söz konusu olabileceği gibi, tanık gösterilen kişin sözlerinin, yazarca aktarılması da söz konusudur.

Karşılaştırma
Birbiriyle ilişkili nesne, olgu kavram arasındaki benzerliklerin yahut karşılıkların ortaya konmasıdır. Karşılaştırmalarda eşitlik olması da karşılaştırmadır. Karşılaştırmalarda; en, daha, çok, ne var ki, oysa, ise, buna karşılık gibi ifadeleri görürüz.

Benzetme
Aralarında ortaklık bulunan kavramların, nitelik ve nicelik zayıf olanın güçlü olana benzetilmesi, oranlamasıdır.
“Bir caz müziği gibi gelip geçiyor hüzün.” Cümlesinde “caz müziği”, “gelip geçme” yönüyle “hüzne” benzetilmiştir.

Duyulardan Yararlanma
Bir parçanın anlatımında zaman zaman beş duyuyla ilgili ayrıntılar kullanılır. Özellikle betimlemede görme unsuru önemli yer tutar. Bunun yanında diğer duyulara da yer verilir.

Sayısal Verilerden Yararlanma
Savunulan düşüncenin sayısal verilerle desteklemesidir. Nesnelerin veya olayların niceliği belirtilerek düşünce kesinleştirilir.

Karşıtlardan Yararlanma

Bir kavramı daha iyi anlatabilmek için karşıt kavramları kullanmaktır.     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder