Enzim nedir? Enzimler konu anlatımı, Enzim çeşitleri nelerdir? Enzim
Özellikleri nelerdir? Biyoloji enzimler hakkında bilgi.
Enzim Nedir?
Enzimler;
canlılarda gerçekleşen biyokimyasal reaksiyonların aktivasyon enerjisini
düşürerek reaksiyonları hızlandıran ve reaksiyonlardan değişmeden çıkan
biyolojik katalizörlerdir.
Hücrelerde enzimlerin
kullanılmaması durumunda biyolojik reaksiyonlar gerçekleşmez. Çünkü
reaksiyonların gerçekleşmesi için yüksek sıcaklık gerekir.
Enzimlerin gerçekleştirdiği en önemli olay reaksiyonların aktivasyon
enerjisini düşürmektir.
Aktivasyon enerjisi:
Kimyasal reaksiyonların başlamasını sağlayan enerji düzeyine aktivasyon
enerjisi denir. Kimyasal bir tepkimenin gerçekleşebilmesi için ortamın
ısısını artırmak tepkimeye girecek maddeleri aktivasyon enerjisine ulaştırır.
Dolayısıyla da sıcaklık artışı tepkimeyi hızlandırır.
Yüksek sıcaklık hücreye zarar verdiğinden canlı sistemlerde
kimyasal tepkimelerin hızlandırılması için ısı etkisinden yararlanılamaz.
Enzimlerin Yapısı
Enzimler ikiye ayrılır. Bunlar:
·
Basit Enzimler (sadece proteinden oluşur)
·
Bileşik Enzimler (Proteinin yanında vitamin veya
mineral de bulundurur.
Basit Enzimler
Sadece proteinden meydana gelen enzimlerdir. Yardımcı grup
bulundurmazlar. Sindirim enzimleri basit yapılı enzimlerdir.
Bileşik Enzimler
Proteinin yanında ilave olarak yardımcı grup olarak mineral
veya vitamin bulunduran enzim çeşitleridir. Bileşik enzimler holoenzim olarak bilinir.
Bileşik enzimlerdeki protein kısma apoenzim denir. Yardımcı kısım; vitamin, NAD veya FAD gibi organik
bir molekül ise koenzim, mineral ise
kofaktör olarak isimlendirilir.
Yardımcı kısım apoenzime göre daha küçük yapılıdır.
Enzimlerin büyük çoğunluğu bileşik enzim yapısındadır. Bir
bileşik enzimin çalışabilmesi için iki kısmının da bir arada bulunması gerekir.
Protein kısım enzimin etki edeceği maddeyi (substrat)
belirlerken, yardımcı kısım substrat üzerinde değişim yapar.
Bir apoenzim çeşidi ancak belirli bir yardımcı kısım çeşidi
ile çalışabilir. Bir yardımcı kısım çeşidi ise farklı apoenzim çeşitleri ile
çalışabilir.
Tüm enzimlerde protein kısım olduğundan enzimlerin sentezlenmelerinde
ribozom organeli görev yapar. Bileşik enzimlerin sentezi için endoplazmik
retikulum yardımıyla taşınan proteinlere golgide yardımcı kısımlar ilave
edilir.
Enzimlerin Çalışması
Enzimlerin etki ettiği
maddelere genel olarak substrar denir. Enzimler ile etki ettikleri maddeler
arasında anahtar-kilit ilişkisi benzer bir uyum bulunur. Enzimlerin çalışması
sırasında önce enzim substarı tanır ve geçici olarak ona bağlanır. Bu şekilde
enzim-substar kompleksi oluşur.
Enzimin protein kısmında aktif bölge adı verilen cep veya
oluk şeklinde özel bi bölüm bulunur. Enzim substratına aktif bölgeden bağlanır.
Enzimlerin Genel Özellikleri
·
Aktivasyon enerjisini düşürerek reaksiyonları
hızlandırırlar.
·
Enzim substrat ilişkisi anahtar ile kilit
uyumuna benzer.
·
Enzim substrata geçici aktif bölgesinden
bağlanarak görev yapar.
·
Enzimler reaksiyonlara özeldir. Bir enzim bir
çeşit reaksiyona etki eder.
·
Enzimlerin tümünde protein kısım bulunur.
·
Her enzim çeşidi bir gen tarafından üretilir.
·
Reaksiyonu başlatmazlar. Başlamış olan
reaksiyonu hızlandırırlar.
·
Reaksiyonlardan değişmeden çıktıklarından tekrar
tekrar kullanılabilirler.
·
Zamanla yapısı bozulan enzimler parçalanırlar ve
yeniden üretilir.
·
Sıcaklık ve pH değişimleri gibi çevresel
faktörlerden etkilenirler.
·
Enzimler hücre sitoplazmasında serbest olarak
bulunabilecekleri gibi hücredeki bazı yapılara bağlı olarak da bulunabilirler.
·
Enzimler ancak sulu ortamda çalışlar. Suyun
olmadığı veya yetersiz oranda bulunduğu ortamlarda çalışamazlar.
·
Bazı enzimler ilk üretildiklerinde inaktif
haldedirler. Daha sonra aktif hale getirilerek subsratlarına etki ederler.
·
Bir enzim ürünü diğer bir enzimin substratı
olabilir. Bu nedenle bazı enzimler takım halinde çalışırlar. Takım halinde
çalışan enzimlerin çalışmaları geri besleme mekanizması ile düzenlenir.
·
Enzimler etkilerini etkinen maddenin (substar)
dış yüzeyinden başlatırlar. Bundan dolayı substrat yüzeyi genişliği ile enzim
etkinliği doğru orantılıdır.
Enzimler hücre içerisinde üretilmelerine rağmen hücre içinde
veya hücre dışında çalışabilirler. Mide ve bağırsakta besinlerin sindirimini sağlayan
enzimler, saprofitlerin enzimleri hücre dışında çalışmaktadırlar.
Enzimlerin
Çalışmasına Etki Eden Faktörler
A-) Enzim – Subsrat Miktarı
Enzim miktarı sabitken, subsrat miktarı sürekli artılacak
olursa reaksiyon önce hızlanır sonra sabit hızla devam eder. Enzim miktarının
sabit olması reaksiyon hızının sabitlenmesine neden olur.
Subsrat ve enzim miktarı birlikte artırılırsa reaksiyon hızı
doğru orantılı olarak artar.
Subsrat miktarı sınırlı iken, enzim miktarı arttırılırsa
reaksiyon önce hızlanır, daha sonra sınırlı miktardaki substrat azalarak
biteceğinden dolayı reaksiyon yavaşlar ve durur.
B-) Subsrat Yüzeyi
Enzimler subsrata dış yüzeyinden etki etmeye başlarlar.
Subsrat yüzeyi artırılırsa reaksiyon hızlanır.
C-) Sıcaklık
Sıfır santigrat dereceden itibaren sıcaklığın artması
enzimlerin çalışma hızını belirli bir dereceye kadar artırır.
Belirli dereceden itibaren enzimin yapısı bozulmaya
başlayacağından reaksiyon hızı önce azalmaya başlar ve bir süre sonra tamamen
durur.
Proteinlerin yapısı yüksek sıcaklıklarda (genellikle 55-60 °C
ve üzeri sıcaklıklarda) görev yapamazlar.
Düşük sıcaklık derecelerinde de enzimin etkinliği azalır.
Çok düşük sıcaklık, enzimlerin çalışmasını engellerken yapısını etkilemez.
Enzimlerin en iyi çalıştığı sıcaklığa optimum sıcaklık denir.
Ç-) pH Değeri
Enzimler pH değişimlerine karşı çok duyarlıdırlar. Genellikle
enzimler bazik ve nötr ortamlarda etkilidirler. Fakat bazı enzimler asidik
ortamda da görev yaparlar.
Proteinleri sindiren pepsin enzimi, mide pH sının 2 (asidik)
olması durumunda optimum çalışır. Tripsin enzim ise ancak pH 5,5 de (bazik)
optimum olarak çalışabilir.
Ortamın pH değerinin değişmesi enzim yapısının bozulmasına
neden olabilir.
D-) Ortamdaki Su
Miktarı
Enzimlerin çalışması için sulu ortama gereksinim vardır. Su
oranı hücrede %15’in arlında olursa enzimler görev yapamaz. Bitki tohumlarının
kuru ortamda çimlenmemesinin nedeni bu durumdur.
E-) Kimyasal Maddeler
Bazı kimyasal maddeler enzimlerin etkisini hızlandırır. Bu
maddelere aktivatör maddeler denir.
Bazı kimyasal maddeler ise enzimlerin çalışmasını yavaşlatır
veya durdurur. Bu tür maddelere de inhibitör maddeler denir.
Siyanür, kurşun, cıva gibi ağır metaller inhibitör özellik
gösterir.
Birçok reaksiyonda ürün miktarının belli bir değerin üzerine
çıkması, ilgili enzimin çalışmasını engellemektedir. Bu durumda artan ürün,
enzim için inhibitör etki yapmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder