23 Şubat 2013 Cumartesi

Tarihte Kullanılan Takvimler Nelerdir?


Tarih boyunca kullanılan takvimler nelerdir? Türklerin kullandığı takvimler nelerdir? Yazının devamında detaylara ulaşabilirsiniz.

Tarih içinde insanlar gökyüzünde yaptıkları gözlemler sonucunda gök cisimlerinin hareketlerine dayanan takvimler geliştirmişlerdir. Güneşin hareketlerine dayanan ilk takvimi mısırlılar, ayın hareketlerine dayanan ilk takvimi ise Sümerliler oluşturmuştur.

Mısırlılar tarafından güneş yılı esasına göre oluşturulan takvim Roma imparatoru Julius Ceesar tarafından yeniden düzenlenmiş ve Jülyen Takvimi olarak adlandırılmıştır. Jülyen Takvimi daha sonra papa 13. Gregorius tarafından yeniden düzenlenerek günümüzde de kullanılan Gregoryen Takvimi ya da bugünkü adıyla Miladi Takvim halini almıştır.

Tarihte oluşturulan takvimlerde sıfır noktası olarak farklı yıllar kullanılmıştır. Günümüzde yaygın şekilde kullanılan Miladi Takvimde adından da anlaşılacağı gibi Hz. İsa’nın doğumu olarak kabul edilen milat, sıfır noktası olarak kabul edilmiştir.

Yunanlılar ilk olimpiyatların yapıldığı yılı, Romalılar Roma şehrinin kurulduğu yılı Müslümanlar da Hz. Muhammed’in Mekke den Medine’ye Hicret ettiği yılı takvimlerinin başlangıç yılı olarak kabul etmişlerdir.

Türklerin Tarih Boyunca Kullandıkları Takvimler

Türklerin ilk kullandıkları takvim, güneş yılını esas alan 12 Hayvanlı Türk Takvimi dir. Türkler islamiyeti kabul ettikten sonra Hicri Takvimi kullanmaya başlamışlardır. Selçuklular döneminde Sultan Melikşah tarafından düzenlenen Celali Takvimi kullanılmıştır. Osmanlı Devletinde mali işlerinde kullanılmak üzere, Rumi Takvim düzenlenmiştir. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan sonra 26 Aralık 1925 de Miladi Takvim kabul edilmiştir.                  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder